یکی از محبوب تربن و با سابقه دار ترین شیوه های حمل و نقل در دنیا حمل جاده ای بار است. حمل و نقل جادهای به نوعی از حمل و نقل گفته میشود که از طریق جاده و راههای موجود در شهرها و کشورهای صورت میگیرد بار در مبدا در یک کاکیون یا تریلی و یا هرگونه وسیله مناسب حمل جاده ای بارگیری میشود و از طریق جاده های بین شهری و کشوری به مقصد می رسد.
در این شیوه حمل بخش بزرگی از انتقال بار و کالاها انجام می گیرد. تمامی شهر ها و کشوره ا دارای جاده هستند و امروزه با روند رو به رشد جاده سازی بسیاری از کریدورهای جاده ای ترمیم و بازسازی و یا ایجاد شده اند. از انجایی که زیر ساخت های حمل و نقل جاده ای به نسبت حمل هوایی،ریلی و دریایی ارزان تر است حتی روستا ها و شهر های کوچک هم از آن بی بهره نیستند.
در این مقاله سعی داریم شیوه های متفاوت حمل و نقل جاده ای و فاکتور های معایب و مزایای آن را بررسی کنیم
انواع حمل و نقل جاده ای
حمل و نقل و جابه جایی در جاده برای جابه جایی مسافر و بار استفاده میشود. مسافربری مربوط به جابه جایی انسان است؛ همانطور که می دانیم بشر از دیرباز از یک مکان به مکان دیگیری نقل مکان میگرده و با گسترش روز افزورن امکانات و پیچیدگی جوامع نیاز به جابه جایی بیشتر شده است. حمل و نقل جاده ای برای مسافر شکل گرفته است در این شیوه که در زیرمجموعه حمل و نقل عمومی قرار دارد هدف رفاه مسافران در طول مسیر و جابه جایی آن ها به بهترین شکل است.
اما اهداف در حمل جاده ای که به بار اختصاد دارد و برمبنی تجارت و جابه جایی بار قرارمیگیرد متفاوت هستند. در حمل جاده ای تمام تمرکز صاحبان بار و شرکت های حمل و نقل برروی بار است . تناژ قابل حمل و تظمین سالم رسیدن بار به مقصد از مهمترین فاکتور ها در حمل زمینی است. راننده یک تریلی پس از بارگیری و انجام معاینه فنی حق تردد در جاده ها را فقط با دارا بودن بارنامه را دارد. قوانین راهنمایی و رانندگی و سازمان راهداری وحمل جاده ای امکان خروج تریلی یا کامیون بدون بارنامه را به راننده نمی دهد. شما می توانید اطلاعات مربوط به بارنامه و اصطلاحات مربوط به آن را در بخش اصطلاعات حمل و نقل مشاهده کنید.یک زرین ترابر آسیا یک شرکت حمل و نقل زمینی بین المللی است که در ارائه خدمات حمل و نقل زمینی برای مشتریان خود چه در سراسر کشور و چه خارج از کشور تخصص دارد.
فواید حمل جاده ای
شاید شما هم ماشین های ترانزیتی باری زیادی را در جاده ها دیده اید دلی استفاده از حجم بالای ترانزیت به وسیله حمل جاده ای چیست؟ همانطور که گفته شده حمل و نقل زمینی از محبوب ترین شیوه های حمل در سرتاسر دنیا و بخصوص ایران می باشد. حمل جاده ای خدمات گسترده ای دارد از انتقال های کوتاه و درون شهری گرفته تا انتقال های بین المللی را می توان به واسطه این نوع حمل و نقل انجام داد. شرکت حمل و نقل زرین ترابر
هزینه مناسب
حمل جاده ای از لحاظ هزینه بسیار مقرون به صرفه است. در این مسیر هیچ نیاز غیر عادی وجود ندارد و نیاز به هزینه زیاد برای راه اندازی ان نیست، زیر ساخت ها قابل دسترس و متداول هستند مانند جاده ها و پمپ بنزین ها و پارکینگ ها ونیازی به ساخت بناهایی مانند فرودگاه و راه اهن و بنادر بزرگ نیست.همین موضوع سبب شده است که نسبت به انواع راه های دیگر حمل و نقل ارزان تر به حساب بیاید تنها هزینه قابل پرداخت کرایه مبدا تا مقصد می باشد.
تنوع
در شیوه حمل زمینی میتوان بر اساس نوع نیاز مخاطب و همچنین نوع بار وسیله حمل را عوض کرد . تنوع ماشین های حمل این امکان را به شرکت های حمل و مشتری های آن ها می دهد تا متناسب با هر بار و تناژ مربوطه و مسیر شناسایی شده از وسیله های متفاوت استفاده کنند. در ادامه به معرفی انواح کامیونها خواهیم پرداخت تا اشنایی بهتری با انواع وسایل ترانزیت جاده ای داشته باشید.
انتقال سریع کالا
حمل جاده ای در دسته جا به جایی های پر سرعت بخصوص برای مسیر های کوتاه قرار دارد. باتوجهبه پتانسیلهای حمل و نقل جادهای ، برای مقاصد نزدیک به هم بهترین گزینه برای حمل و نقل، حمل و نقل جادهای است. طبیعی است که برای فواصل کم، ازانواع ماشین باربری مثل نیسان، وانت و خاور و فواصل به نسبت دورتر از تریلی و ۱۸ چرخ و ماشین های بزرگتر استفاده شود.
معایب حمل و نقل جاده ای
طبیعتا هر شیوه حمل و نقل همانطور که محاسن و فوایدی دارد مشکلاتی را نیز به دنبال دارد و حمل و نقل جاده ای نیز از این قائده مستثنی نیست. از همیتنرین ایراداتی که به حمل جاده ای وارد است عدم استفاده برای فواصل خیلی دور می باشد. همچنین از لحاظ محیط زیستی به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی مخالفان خاص خودش را دارد . برای بارهایی با حجم بالا معمولا از حمل جاده ای استفاده نمیشود بهتر است در صورت امکان این بارها از طریق حمل و نقل ریلی یا دریایی جا به جا شوند.
انواع ماشین های باربری
ماشین های باری شامل خودروهای حمل بار دورن شهری و برون شهری هستد که انواع خودرو حمل براساس میزان ظرفیت ان ها برای حمل مورد استفاده قرارمیگیرند:
بار وانت بار
برای حمل بارهای کوچک و با وزن کم از این وسیله باربری استفاده می شود. بارهای بزرگ با سایز های نامتعارف و حجم بالا مناسب وانت بار نیستند . معمولا میوه ها و جعبه های کوچیک با وانت جا به جا میشوند.
وانت نیسان
وانت های نیسان می تواند باری به وزن ۲ تن را نیز جابجا و حمل کند. البته ظرفیت این ماشین باری نهایتا ۲ تن می باشد. ابعاد بار نیسان معمولا یکسان است عرض بار نیسان ۱.۶۰ سانتینمتر طول بار نیسان ۲.۲۰ سانتیمتر است.
خاور
خاور کامیونت هایی مسقف که دارای ظرفیت بین ۲ تن تا حداکثر ۴ تن هستند این کامیونت ها نسبت به نسان گنجایش بیشتری دارد وبیشتر برای حمل اثاثیه به کار میرود. عرض خاور نهایتا ۲ متر و طول آن ۵ مترو ۸۰ سانتیمتر است.
کامیون تک محور
کامیون تک محور نوعی وسیله حمل بار است که ظرفیتی حدود ۱۰ تن دارد و برای حمل بارهای صنعتی و نیمه صنعتی مناسب است.
کامیون دو محور
کامیون دو محور یا کامیون جفت ، ظرفیت حمل ۱۵ تن بار را دارد. این کامیون ها دارای ظرفیتی حدود ۱۵ تن هستند و بسیار مناسب برای حمل بار های سنگین می باشد.
تریلی
همان کشنده های هستند که انواع بارکش را حمل می کنند و برای بار های بالای ۱۵ تن از آنها استفاده می شود و حداکثر وزن استاندارد مجاز برای تریلی ها ۲۲ می باشد. همچنین تریلی توانایی بارکشی انواع ماشین ها را دارند و وزنی بین ۱۵ تا ۲۲ تن را می تواند تحمل کند در حمل و نقل بین المللی تریلی ها نقش بسزایی در حمل بار را دارند.
انواع کامیون, بر اساس نوع کاربری و نوع اتاق
کامیون خا بر اساس نوع کاربری و اتاق آن ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند . شرکت های حمل و نقل بر اساس نوع بار از انواع مختلف کامیون ها استفاده میکنند.
کامیون اتاق دار
کامیون اتاق دار دارای اتاقی است که ارتفاع دیواره مقاوم اتاق بار آن از کف اتاق ۱.۵ متر باشد. کامیون اتاق دار که دارای دیواره های بلندی برای بارهای حجیم است بسیار مناسب برای حمل خرده بار, میوه و تره بار، برنج و حتی برای حمل مصالح ساختمانی نیز از این وسیله استفاده می شود.
کامیون لبهدار
کامیون های لبه دار به کامیون های بغل بازشو نیز معروف هستند .در این کامیون ها حداکثر ارتفاع دیواره مقاوم اتاق بار آن ازکف ۸۰ سانتیمتر است و برای حمل بار هایی که با لیفتراک بارگیری می شوند ،استفاده میشود. این میزان از ارتفاع می تواند باعث افزایش ایمنی بار شود و باعث شود تا در طول مسیر دچار خطراتی مانند ریزش بار نشوید.دیواره های کناری این ماشین باز می شوند
کامیون تیغهدار
کامیونی که قسمت بار آن به وسیله تیغهای طولی به دونیمه مساوی تقسیم شده باشد. این نوع بارکش برای حمل و جابجایی کانتینر ها استفاده میشوند. . عموماً از این نوع تریلیها نیز برای حمل بارهای برونشهری و جادهای استفاده مینمایند .
کامیونی کفی
کامیون کفی ، کامیونی است که قسمت بار آن دیواره نداشته باشد. این مدل کامیون برای حمل دستگاههای راهسازی و خودروهای سنگین وزن، سنگ و پالت و … بکارگیری می گردد. در این کامیون های کفی به دلیل عدم وجود دیواره، بارگیری و تخلیه بار در آن ها راحت تر است.
کامیون مسقف
کامیون مسقف یل سقف دار دارای محفظه سرپوشیده در قسمت بار استکه سبب محفوظ ماندن بار می شود.
کامیون یخچالدار
کامیون سقف داری که قسمت بار آن دارای تجهیزات سردکننده باشد را کامیون یخچالی می گویند. همانطور که از نام این وسیله پیداست برای حمل مواد غذایی مانند گوشت و لبنیات و دیگر مواد فاسدشدنی از ماشین یخچالدار استفاده می شود.
کامیون تانکر (باری مخزنی)
کامیونی که قسمت بارآن به صورت مخزن بسته و برای حمل انواع مایعات ساخته شدهاست را تانکر میگویند. تانکرهای مواد غذایی معمولا از جنس استیل هستند و به طور معمول هر تانکر به صورت تخصصی یک مایع خاص را حمل میکند. برای مثال , تانکر آب , تانکر روغن خوراکی , تانکر روغن صنعتی , تانکیر شیر و
کامیون بونکر
کامیونی که قسمت بارآن به صورت مخزن بسته و برای حمل انواع جامدات شکل پذیر (فله) مانند سیمان که در ساخت بتون کاربرد دارد ساخته شدهاست.کامیون بونکر که قسمت بار آن دارای مخزنی برای نگه داشتن مواد جامدی مثل سیمان و… طراحی شده است.
کامیون مخلوطکن (میکسر)
کامیونی که قسمت بار آن به صورت مخزن بسته ودارای دستگاه مخلوط کن باشد را میکسر میگویند. این نوع کامیون برای مخلوط و میکس کردن مواد تشکیل دهنده بتون و حمل آن استفاده میشود. این کامیون دارای یک مخزن گردان میباشد تا بتون را برای رسیدن به مقصد سالم نگه دارد و از سفت شدن آن جلوگیری کند.
کامیون کمپرسی
کامیون اتاق داری که تخلیه بار آن به وسیله دستگاه کمپرس انجام میشود کامیون کمپرسی است و معمولا برای حمل مصالح ساختمانی , بار های فله , خاک و … از کامیون کمپرسی استفاده می شود.
تریلی ترانزیت (چادری)
بارکش مسقفی که توسط برزنت پوشیده شده و معمولا برای بارهای گمکری و صادراتی از آن استفاده می شود و همین علت به آن تریلی ترانزیت گفته می شود. از انجایی که این تریلی ها برای بار ترانزیتی هستند از چادر برای محافظت از بار استفاده میشود. این ماشین ها به چادری معروفند.
تریلی جامبو
نوعی تریلی چادری است که در بارکش آن حجم بیشتری از کالا (حدود نصف دهنه) بارگیری میشود.
بوژی
هزارچرخ یا بوژی یا ارابه واگن نوعی تریلر دارای محورهای متناسب با میزان بار است و برای حمل بارهای بسیار سنگین به منظور کاهش فشار بار بر روی جاده، راه آهن و همچنین وسایل نقلیه بکار میرود.
ابعاد کامیون ترانزیتمعمولا از تریلی ترانزیت برای حمل بار در ترانزیت بینالمللی بکارگیری می کنند. تریلی های ترانزیت به دلیل مراقبت بیشتر از بار دارای بدنه و سقف است. قسمت بار تریلیهای ترانزیت در برابر آب وضربه مقاوم است. تریلی های ترانزیت اکثر اوقات برای حمل بار با وزن تقریبی ۲۲ تن, ارتفاع حدوداً ۱۲.۲ تا ۱۳.۶ متر و پهنا ۲.۵ متر مورداستفاده قرار میگیرند . کاربرد این تریلیها برای جابجایی بارهایی است که نیاز به حفظ بیشتری دارند و معمولاً در مسافتهای طولانی بین چند کشور مورداستفاده قرار میگیرند.
ابعاد تریلی ۴۰ فوت
تریلی ۴۰ فوت بیشتر به دلیل حمل کانتینرهای ۴۰ فوتی که از گمرک ، بنادر و بقیه پایانههای حمل بار جابهجا مینمایند, کاربرد دارد. این کامیون دارنده ارتفاع ۱۲ متر, پهنا ۲.۴ متر و امکان حمل حداکثر ۱۶ تن بار رادارند .